Bepaal de juiste lengte van je springtouw

De meest gestelde vraag over springtouwen: Wat is de juiste lengte? 

Sta je op het punt om een springtouw aan te schaffen, dan is het vooral van belang om te voorkomen dat je een te kort springtouw besteld. Voor de meeste mensen voldoet de standaardmaat van 10ft, dat is circa 305 cm. Maar ben jij 1.95 meter of langer, dan adviseren we een touwlengte van 11ft, oftewel circa 335 cm.

Als leidraad hanteren we onderstaande maattabel om de minimum touwlengte te bepalen. De meeste springtouwen zijn in lengte verstelbaar en kan je dus eenvoudig inkorten.

Lichaamslengte minimum lengte springtouw
120 cm tot 145 cm 213 cm (7ft)
145 tot 160 cm 244 cm (8ft)
160 tot 180 cm 274 cm (9ft)
180 tot 195 cm 305 cm (10ft)
langer dan 195 cm 335 cm (11ft)

 

 

Heb je je nieuwe springtouw ontvangen, dan sta je voor de uitdaging om de juiste lengte in te stellen. Niet te kort en niet te lang.

Wat je vooral niet moet doen is de maattabel erbij pakken en je touw afknippen. Niets is zo vervelend als een tekort afgeknipt springtouw. Okay, een beetje overdreven want er zijn natuurlijk ergere dingen, maar je snapt m'n punt.

De juiste lengte van een springtouw is voor iedereen uniek. Bovendien kan dit verschillen van situatie tot situatie. Jij hebt jouw eigen specifieke lichaamsbouw, jouw eigen manier van springen en in de loop van de tijd ga je wellicht een andere springtechniek ontwikkelen. 

Houd er bovendien rekening mee dat je de ene keer met dikke schoenzolen springt en de andere keer op je sokken.

Ons advies: knoop in je touw

Ga met één voet op het midden van je springtouw staan, trek je touw strak en houd de handvatten omhoog.
Ga met één voet op het midden van het springtouw staan en houd de handgrepen omhoog

De bedoeling is dat het onderste deel van het handvat (dus daar waar touw en handvat met elkaar verbonden zijn) tot borsthoogte ter hoogte van de tepel komt, met een marge van 3 cm boven of onder. Voor beginners liever wat langer, ben je gevorderd dan mag het wat korter.


Is het touw te lang, maak dan een knoop in het touw vlak voor één van de handvaten. Gebruik hiervoor bij voorkeur de zgn. achtknoop.

 

Nog steeds te lang? Maak dan nog een knoop bij het andere handvat. 

maak een knoop dicht bij de handgreep

 

Als je zover bent, dan ben je klaar om te springen. Ervaar hoe het voelt, experimenteer een keer door je touw in te korten met een extra knoop of maak 'm iets langer door er een knoop uit te halen. Zo ondervind je zelf de juiste lengte en kan je het altijd weer aanpassen. 

Als jij in alle situaties je touw met 1 tot 3 knopen op de juiste lengte kan afstellen dan is jouw springtouw goed. 

Lijkt jouw springtouw op een haakwerkje, dan mag je er best een stukje afknippen. En komen de handvaten tot je navel, dan is het tijd voor een nieuw springtouw. 

 

Zit je met andere vragen? Laat het ons weten en stuur een berichtje via het contactformulier. Je hoort gauw van ons.

Veel plezier, jump everyday and keep the stress away.