Memory coils, wat doe je eraan

Een veel voorkomend probleem zijn krullende PVC springtouwen, dit zijn zogenaamde “memory coils”. Deze krullen worden veroorzaakt doordat PVC de eigenschap heeft om weer terug te willen keren naar de vorige vorm. Zie het als een soort geheugen. 

Als je een gloednieuw PVC springtouw uit de verpakking haalt, dan zie je dat heel duidelijk. Het touw is nooit gebruikt en heeft het grootste deel van zijn leven opgerold in de verpakking doorgebracht. Het PVC touw herinnert zich deze vorm en wil hier weer naar terugkeren en gaat krullen. Dit effect tref je bij PVC touwen in alle soorten en maten aan, maar is sterker aanwezig bij de dikkere heavy jump ropes. 

We zien dit effect overigens ook als een springtouw een paar maanden in een sporttas heeft gezeten zonder gebruikt te zijn. 

Hoe ga je hier nu mee overweg?

De meest praktische manier is om je jump rope workout te starten vanuit een paar flinke side-swings. Een paar keer het touw met hoge snelheid langs je lichaam zwaaien, links en rechts om en om. Door de snelheid van het draaien trekt het touw zich recht en kan je in één beweging overgaan tot het touwspringen.

Een andere rigoureuze remedie vonden we op het internet, hier troffen we de tip aan om het touw te koken. DIT RADEN WE TEN ZEERSTE AF!!!!

PVC is namelijk niet bestand tegen een temperatuur van 100°C. De warmtebestendigheid van PVC ligt op ca. 60°C tot maximaal 70°C. Als een PVC touw wordt blootgesteld aan hogere temperaturen dan tast dit de structuur van het touw aan.

Vind je de lussen toch echt vervelend en lukt het niet om vanuit de side-swing te starten dan bestaat er een minder rigoreuze manier dan koken:

  1. Demonteer de handgrepen
  2. laat je touw 2-3 minuutjes weken in een pan met warm water van circa 60°C tot maximaal 70°C.
  3. Trek het touw eruit en leg het op een vlakke ondergrond of hang het op aan de deur. 
Voor Na
Memory coil voor Memory coil - na 

 

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.